Baccalà della Mamma Tartufino vulgarna je eksploatacija najjačeg hrvatskog gastronomskog brenda
Baccalà della Mamma stara je tvrtka iz Višnjana, nastala iz konobe Milena osnovane 1986. godine. Legenda kaže da su gosti toliko voljeli Milenin bakalar da je konoba s vremenom prerasla i u manufakturu delikatesa od bakalara. Danas smo u susjedskom supermarketu kupili Mammin bakalar Tartufino. Koji je nažalost grozan.
Loše jelo s tartufima prepoznat ćete po nepogrešivo iritantnoj kombinaciji plastičnih, mirisom benzina prožetih kvaziaroma tartufa i brutalnog mirisa sirovog češnjaka tipičnog za ulje od tartufa. Ne znamo što Mamma stavlja u bakalar Tartufino, ali kladili bismo se na sintetizirano ulje od tartufa.
Bakalar Tartufino posve je nejestiv ako niste ljubitelj umjetnih aroma tartufa; bakalar Tartufino jednako je loš proizvod kao razni čipsovi s tartufima ili nesretne tartufate. Uostalom, teglica od 90 grama košta samo 22 kune, što je vjerojatno najdrastičnija devalvacija vrijednosti tartufa u Istri.
O Tartufinu bi bilo besmisleno pisati da se ne radi o masovno dostupnom proizvodu koji baš duboko kompromitira tartufe, jedan od najvažnijih hrvatskih i istarskih gastronomskih sastojaka.


